katjamsk.blogg.se

Medier samhälle kommunikation

Uppgift 7 - Instagram

Kategori: Allmänt

1. Jag tycker att det är roligt med olika sociala medier. Det är bra att de finns också för debatt och de gör det lätt för alla att säga sin åsikt eller visa sin ståndpunkt. Jag använder mig mest av instagram och facebook och tycker att det räcker. Jag har testat andra ställen som tex twitter men jag blev i princip stressad för att jag kände att jag behövde hålla koll på allting. Jag tror att de har blivit populära just för att saker kan spridas så otroligt snabbt och alla som vill känner att de är med. Jag tror också att många känner att de kan göra en skillnad genom att tex dela en länk på twitter, och känner man att man gör något betydelsefullt så fortsätter man gärna, tror jag. Dessutom hänger ju många kändisar på instagram och andra sidor vilket säkert bidrar till populariteten, vem vill inte kunna följa sin stora idol timme för timme om man nu har chansen? På instagram har man ju också chansen att framställa sig själv precis så som man vill eftersom att man själv väljer vilka bilder som ska publiceras. Jag tror att det omedvetet lockar många, speciellt unga, att gå med. Att man på internet kan bli ett annat jag.
 
2. Jag tror att många likes innebär att man är populär och har något relevant att komma med. När man har tillräckligt många likes så är man inte längre "vem som helst". Man blir ett ämne för diskussion. Jag sökte på google men det var svårt att hitta något vettigt om varför vi vill ha många likes, de flesta artiklarna handlade mest om hur man får många likes. Ur den här artikeln tolkade jag det som att både små och stora företag har en fördel av många likes för att de syns för fler människor då, de når ut till fler med sin produkt. Vilket absolut låter vettigt. På en annan sida så tolkade jag det som att användare vill ha många likes för att de vill nå ut med just sin grej. Tex sin klädstil, sina husdjur, sin mat osv.  Jag tror att många vill ha många likes för det betyder att de påverkar personer och att de kanske bidrar till att sätta trender. Det finns säkert en hel del som kämpar för många likes just för att de vill bli kända men många får nog bara känsidskapet på köpet. Jag tolkar det tex inte som att den norska tjejen gjorde sitt konto för att bli känd, utan för att hon tyckte att det var roligt, och sedan har det vuxit fram att hon uppskattar fler och fler likes och följare.
 
3. Jag kommer bara analysera min egna bild.
Ikoner: Jag skulle påstå att floden på min bild är en ikon eftersom att man ser ganska direkt vad det är för något. Den stämmer väl överens med verkligheten, lixom träden och husen.
Index: Kanske kan man säga att isen på floden är ett index på att det har varit kallt eller börjar bli kallt eftersom att isen inte är täckande. Dessutom är de bruna löven och bristen på löv ett index på att det är en kall årstid.
Symbol: De 5 höghusen (högtorgshusen) är en symbol för Stockholm, det är antagligen bara de som bor i city eller befinner sig där mycket som kan koppla husen till just Stockholm. Det gör dem till en symbol. För en ovetande så är väl husen bara vanliga höghus i en stad.
Dennotation: Utan att blanda in mina upplevelser, känslor och accociationer skulle jag vilja säga att bilden visar träd eller växlighet av något slag. Den visar också vatten i olika färger som innehåller en färggrann sak av något slag. Där finns också byggnader och en himmel.
Konnotation: Bilden föreställer någon slags husbåt i en storstad där vattnet halv frysit till is. Vädret är ruggit och höstigt eftersom att himlen är disig och färglös och löven är bruna eller borta.  Bilden är tagen från en höjd ovanför floden, förslagsvis från en bro och man ser hus, lägenheter och en kyrka. Bilden är från nutiden eftersom att det står bilar parkerade på gatan i ena hörnet.
Kontext: Jag försökte ta reda på vad just kontext innebar och hittade den här sidan. Jag tolkar det som att jag som fotograf har en uppfattning och känsla kring bilden, medan en annan som bara ser bilden har en helt annan. Medan jag bara ser Stockholm en grå, tråkig och dålig vinterdag kanske någon annan ser en stad full av möjligheter. Någon kanske känner att hen verkligen skulle vilja utforska området på bilden och undrar varför husbåten ligger där, vad den gör för nytta osv. Det är det här som gör fotografi så himla roligt, att man kan få någonting att verka så mycket mer spännande än vad det verkligen är. Alltid när jag ser ett fotografi som jag tycker om, exempelvis bilden på Felix Herngren med två lamor, så hittar jag på en historia om hur fotografiet blev till. Och sedan kommer jag på att kanske ställde Johan Rehborg honom där med två lamor, bara för att han kunde. Vilket inte alls är lika roligt. Båda tankarna skulle mycket väl kunna vara sanna, vilket är så spännande. 
 
Här är mina källor, använde flera av dem till flera frågor.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5769505
http://www.retorikiska.se/ikon-index-symbol/
http://edu.ikd.hik.se/studiemtrl/bilder/bildteori/semiotik.html
http://www.duckphoto.se/portal/bildanalys.html
http://nyappyfluff.blogg.se/category/teori-bildanalys.html