katjamsk.blogg.se

Medier samhälle kommunikation

Uppgift 3 - Babel

Kategori: Allmänt

Vilka yrkesroller kan du identifiera? Som exempelvis filmfotograf, sminkös, skripta etc.
Det finns de som sköter kamerorna, en bildproducent, en producent och en massa annat.
 
Hur många kameror används?
Jag tror att det används 4 kameror i studion.

Ungefär hur många lampor används? (om det går att uppskatta)
Det finns många lampor, det sitter flera stycken på rad bakom personerna och så lyser bordet de sitter runt... och väggarna ser belysta ut bakifrån. Det finns alltså många lampor av olika slag som bidrar till ett ganska mjukt men ändå ljust ljus.
 
Lägg märke till detaljer i scenografi och rekvesita och anteckna dessa (färger, kläder, inredning, ton, mm)
Personerna i studion är alla klädda nedtonat, bortsett från en röd tröja, i svart, grått och beige. Inredningen är färgrannare, förutom fotöljerna som är svarta. Väggarna däremot är gröna och blå, ordet Babel lyser i rött och svart och så sitter det ljusslingor längst med som livar upp och skapar en mjuk stämning. Så att även om huvudinnehållet i studion är mörkt och "trist" så livas det upp med hjälp av bakgrunden som också återspeglas en del i golvet under dem.
 
Hur många kamera vinklar uppfattar du under tex intervjun/intervjuer när du tittar på det färdiga programmet?
I studion så har de två olika nära vinklar på program ledaren och två olika på gästerna. De har också en ut zoomad på gästerna och en på alla i studion. Jag tycker att det blir ganska tråkigt tillsist för att det är samma sak ur samma vinklar största delen av programmet. Ofta får man sitta och titta på någon som pratar i vad som känns som en evighet innan de byter vinkel. 
 
Hur kommunicerar inspelnings teamet med publiken? Envägs/tvåvägs kommunikation? Får pubilken vara delaktik på något sätt?
Vad jag såg på det färdiga programmet så var publiken inte alls särskilt inkluderad. Dom applåderade och skrattade men det var allt.
 
Vad tycker du generellt om programmet? Vad var intressant? Mindre intressant?
Det är en bra programidé där böcker och författare får diskuteras utan att man måste skämta bort hälften, det ger plats åt sådant (böcker) som annars inte får så stor plats i TV och andra medier. Så grudtanken gillar jag men ofta blev det lite tråkigt att bara lyssna och lyssna och titta på samma personer. Kanske var det just det här programmet som blev lite tråkigt eftersom att det bara behandlade ett ämne. Det mest intressanta och som fick mig lite mer intresserad var inslaget om indiern. Det var fint ihopklippt och de hade hittat personer ur olika klasser som berättade om sin syn på honom. Inget var väl direkt ointressant eftersom att Alice Munro verkade skriva på en sådan nivå att vem som helst, även jag, kan läsa det.
 
Vad har du lärt dig om att se en tvinspelning på plats som du inte visste innan?
Jag var inte där.
 
Vilken målgrupp tror du programmet har? Varför tror du det?
Litteratur intresserade. För att sitta kvar och titta färdigt på programmet så måste man ha ett intresse för böcker och litteratur. Det är ju inget program som ska få människor att BLI intresserade, programmet är för smalt för att någon som inte redan har ett intresse ska få ett. De tar också dit seriösa och viktiga personer som möjligtvis fungerar som "dragplåster" för intresserade. Jag menar att man kanske ser att Peter Englund och Kristina Lugn ska prata, vet man vilka det är och vilka positioner de har så kan man tänka att "åh vad intressant", vet man inte det så får man ju ingen igenkännings faktor och därför blir man möjligtvis mindre intresserad.
 
Finns det några detaljer i scenografin och/eller rekvesitan som du anser är anpassade till målgruppen på något vis?
Möjligtvis böckerna som syns lite här och var, både i förgruden och bakgrunden. Sedan på det blå på väggarna så "flyter" det bokstäver.
 
Vad tycker du om vinjetten eller den grafiska formgivningen i programmet?
Vinjetten var passande till programmet, den kändes lite gammal men ändå inne - typ som böcker är. Personligen tycker jag att bokstäverna som flyter runt på den blå väggen har ett jätte fult typsnitt, det känns inte alls passade. Dom ser helt ihoptryckta eller förvridna ut, och de sitter alldeles för glest. Jag hade nog satt dem tätare och i olika storlekar.
 
Har du någon åsikt om hur programmet är filmat och ihopklippt?
Det var helt okej, det är nog ganska svårt att få det intressant med många klipp i en liten studio med bara några kameror. Ibland var klippen för långa så att jag fastnade med blicken eller slutade titta och ibland för korta, när man precis hade landat så bytte dem. Och ibland alldels lagom. Inslagen var dock jätte bra gjorda tycker jag, sammanhängade och intressanta
 
Skulle Babel som TV-program fungera i andra svenska tv-kanaler som är reklamfinansierade? Varför? Varför inte?
Jag tror inte att det skulle passa i tex 3an, 5an eller liknande då jag mest tycker att de sänder humor och reality program eller allvarliga dokumentärer. Det är dåligt med seriösa "långsammare" debatt program och därför skulle Babel varit malplacerat, det skulle visas för fel målgrupp tror jag helt enkelt.
 
Hittar du någon inspiration i programmet inför det program ni ska göra? Vad? Även om du inte tycker vi kan ha samma innehåll kan det finnas detaljer som inspirerar dig.
Alltså jag fick inte direkt någon inspiration eftersom att hela programmet som helhet gav ett trist intryck. Om något så skulle det vara just det att de kunde föra seriösa samtal som inte skämtades bort till ingenting.